Leefbare wijken door integraal gebiedsgericht samenwerken
In onze groeiende stad is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en blijft voelen. Gelukkig zit er heel veel sociale cohesie en veerkracht in de wijken. De gemeente wil daarbij helpen deze nog te versterken, zodat de verbindingen sterker worden en polarisatie geen kans krijgt. Alleen als we samen optrekken met inwoners en ondernemers, verenigingen en in de buurt werkende professionals zal dat lukken. Het college heeft hiervoor in het bestuursakkoord 2022-2026 “Samen morgen mooier maken” een stadsgezant Integraal gebiedsgericht werken aangesteld.
Aanpak voor de hele stad
Het gaat hierbij om een aanpak voor de hele stad. Integraal gebiedsgericht werken gaat als norm gelden voor de gehele stad. Dat betekent ook wat voor de werkwijze van de gemeentelijke organisatie. In het bestuursakkoord is hiervoor incidenteel € 5 miljoen beschikbaar gesteld. Daarvan wordt € 1,8 miljoen in 2024 ingezet.
We gaan veel meer werken vanuit het perspectief van de wijk. De opgave in buurten en wijken en de complexiteit hiervan zijn leidend voor de wijze waarop de integrale gebiedsgerichte aanpak wordt georganiseerd. Buurten en wijken met complexe, meervoudige opgaven vragen om stevige gemeentelijke regie, meerjarige aandacht met borging van de continuïteit. Wij leren door te doen, vanuit twee vormen van integraal gebiedsgericht werken. Voor de langere termijn - 20 jaar- met het Pact Woensel Zuid en voor de korte termijn - 4 jaar - de focusgebieden Bennekel, Doornakkers en Oud Woensel. De best practices in deze trajecten geven input om voor de gehele stad het integraal gebiedsgericht werken vorm te gaan geven. Gewerkt gaat worden aan bijvoorbeeld wijkbudgetten, wijkbegroting en buurtontmoeting.
Versterken integraal gebiedsgericht werken aan veiligheid
Op basis van het Beleidskader veiligheid 2023-2026 gaan we het gebiedsgericht werken aan veiligheid versterken. De nadruk ligt daarbij op: Woensel-Zuid, Doornakkers en Oud-Gestel. De intentie is om deze manier van werken uit te bouwen naar alle gebieden binnen de gemeente. In de aanpak van criminaliteit en onveiligheid weten we wat er in de wijk speelt, door data uit diverse bronnen te benutten en de ervaringskennis van professionals, bewoners en lokale ondernemers te gebruiken. Daarnaast betrekken we inwoners en ondernemers bij de aanpak van (on)veiligheid in hun wijk. Ook zijn we met eerstelijnsprofessionals zichtbaar aanwezig in de wijken waar dit het hardst nodig is; in het bijzonder met gemeentelijke handhavers op het gebied van leefbaarheid en veiligheid (boa’s) en wijk-GGD'ers.
Pact Woensel Zuid
Vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid is het stadsdeel Woensel Zuid sinds juli 2022 aangewezen als ‘stedelijk focusgebied’, samen met 19 andere gebieden in het hele land. In maart 2023 is het Pact Woensel Zuid getekend door ruim 45 partners uit de stad.
Er zijn bij het tekenen van het Pact een aantal hoofdthema’s vastgesteld: 1) perspectief, 2) samen leven en 3) fijne buurt. In 2023 is vervolgens gewerkt aan het opstellen van een uitvoeringsprogramma met daarbij een uitwerking op buurtniveau via buurtfocuskaarten. Inwonersbetrokkenheid is daarbij cruciaal.
Om als gemeente, als 1 van de deelnemende partners binnen het Pact Woensel Zuid, op een goede manier invulling te kunnen geven aan uitvoering en opvolging van de doelstellingen op basis van het uitvoeringsprogramma is het nodig om zowel personele capaciteit, middelen en richting hiervoor aan te geven waarbij het Pact Woensel Zuid ook op de juiste wijze geborgd dient te worden binnen de gemeentelijke organisatie.
De rijksoverheid focust met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid op de 20 gebieden in het programma en verwacht dat de deelnemende gemeenten ook focus aanbrengen om hardnekkige achterstanden waar mogelijk op te heffen. In 2024 worden voorstellen ontwikkeld om binnen bestaand beleid deze focus ook daadwerkelijk aan te brengen.
Inrichten van de organisatie
Door het benoemen van integraal gebiedsgericht werken als een van de bouwstenen voor de doorontwikkeling van de gemeentelijke organisatie krijgt het een hoge prioriteit. Hiermee is het een van de majeure projecten en daarmee ook een van de grote organisatorische opgaven deze bestuursperiode. Er komt een sector gebieden en wijken. We gaan werken aan een visie op leefbare wijken als basis voor vraagstukken met betrekking tot integraal gebiedsgericht werken. Deze vraagstukken gaan over wat het integraal gebiedsgericht werken is, waar het een antwoord op geeft en wat het gevolg is voor de inrichting van de organisatie, overlegvormen, werkprocessen, besluitvorming, instrumentarium, toewijding en commitment.